Nyheter

En himmelsk paus vid Vägkyrkan

Publicerad: 29.06.2017

VägkyrkaI sommar är ungefär 260 Vägkyrkor öppna i Finland. Vägkyrkorna håller dörrarna öppna under sommaren längs huvudvägarna i hela Finland. Bromsa in när du ser trafikmärket för vägkyrka. Stig in i kyrkan och ta en annorlunda paus – njut av friden, det vackra och det heliga. Ta med dig lite beskydd i bagaget och fortsätt resan med gott sommarhumör.

Vägkyrkornas öppettider varierar, och det är därför bra att kontrollera dem på www.tiekirkot.fi. I allmänhet är dörrarna öppna kl. 11–16 under tiden 10.6–20.8.
I kyrkorna hålls gudstjänster och även annat program i varierande utsträckning, allt från konserter till orgelarior, som du kan ta del av om du önskar och hinner.

Via kartan eller kommunförteckningen på ingångssidan kan du gå in på Vägkyrkorna. Du kan också skriva in kyrkans namn i det första sökfältet ovanför kartan.

Vägkyrkorna håller dörrarna öppna under sommaren längs huvudvägarna i hela Finland. Bromsa in när du ser det här vägmärket, om du behöver variation under din färd längs motorvägarna. Stig in i kyrkan och ta en annorlunda paus – njut av friden, det vackra och det heliga. Ta med dig lite beskydd i bagaget och fortsätt resan med gott sommarhumör.

En somrig portion kultur

Vägkyrkorna och deras omvårdade miljöer är ett fönster till historien, arkitekturen och kulturen. Många tycker om att visa kyrkan i hemkommunen eller på den ort där man har sin sommarstuga för sina gäster under sommaren. Man kan ta en paus vid en kyrka såväl i en annan del av Finland som i hemkommunen.

De första Vägkyrkorna öppnade i Finland i början av 1990-talet, då några kyrkor i norra Finland var öppna. Idén om kyrkor med öppna dörrar kom från Tyskland och har spridit sig under årens lopp. Både evangelisk-lutherska kyrkor och ortodoxa kyrkor deltar. Varje år kommer nya kyrkor med.

Vägkyrkor i Karleby kyrkliga samfällighet församlingar

Karleby sockenkyrka, Kaustby kyrka och Lochteå kyrka fungerar som Vägkyrkor enligt följande:

Kaustby kyrka 26.6-28.7 mån-fre kl. 10-15.
Karleby sockenkyrka 3.7-4.8 mån-fre kl. 11-16.
Lochteå kyrka 26.6-20.7 och 1.8-11.8 mån-fre kl.11-15.