Barn 

Det finns flera föredömliga barn i Bibeln.
Den lilla gossen Isak litade på sin far Abraham som på en klippa. 
När Mose var ett spädbarn hittade hans skarpsinniga syster Mirjam ett sätt att få honom tillbaka till sin mor från faraos dotter. 
Naaman återhämtade sig från spetälskan eftersom en liten flicka från Israel gav honom rådet att besöka profeten Elisa. 
Den unga David räddade sitt folk från filistéerna. Hans son Josia var en utmärkt kung trots att han efterträdde sin far när han var endast åtta år gammal. 
För att inte tala om barnet i krubban, han som gav hopp till hela världen. 

Jesu lärjungar var säkert medvetna om alla dessa förebilder. Men även de blev överraskade när han undervisade: ”Låt barnen komma till mig och hindra dem inte. 
JMartti Laitinen.ag säger er sanningen: Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in.” 
Med dessa revolutionerande ord vidgade han fokus från vissa barn till en egenskap, utmärkande för barn, nämligen tilliten. Samma oändliga trygghet
tillhör alla kristna. Därför kallas de för Guds barn. 


Martti Laitinen
kantor
Karleby svenska församling
martti.laitinen@evl.fi
 

Luk. 11:5-13

Jesus sade till lärjungarna: ”Tänk er att någon av er går till en vän mitt i natten och säger: ’Käre vän, låna mig tre bröd. En god vän som är på resa har kommit hem till mig, och jag har ingenting att bjuda på.’ Då kanske han där inne säger: ’Lämna mig i fred. Dörren är redan låst, och jag har barnen hos mig i sängen. Jag kan inte stiga upp och ge dig något.’ Men jag säger er: även om han inte stiger upp och ger honom något för vänskaps skull, så gör han det därför att den andre är så påträngande, och han ger honom allt vad han behöver. Därför säger jag er: Be, så skall ni få. Sök, så skall ni finna. Bulta, så skall dörren öppnas. Ty den som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas.
Finns det någon far ibland er som ger sin son en orm när han ber om en fisk eller ger honom en skorpion när han ber om ett ägg? Om nu redan ni, som är onda, förstår att ge era barn goda gåvor, skall då inte fadern i himlen ge helig ande åt dem som ber honom?”