Välkommen att läsa Ordet

Ca en gång per månad skriver våra församlingsanställda Ordet i Kokkola-tidningen.

Här samlar vi årets skrivna Ordet.

Vaka

Jesus uppmanar oss att vaka. Att vaka betyder att hålla sig vaken, oftast den tid på dygnet då det är mörkt och alla andra sover. 

Jag tror att vaka i detta sammanhang på många sätt handlar om att ha rätt perspektiv på tillvaron. Vi lever i en tid med ett enormt nyhetsflöde som formar vårt perspektiv på tillvaron. De nyheter som tenderar att få mest uppmärksamhet är de dåliga nyheterna. Nyheter om allt ont som sker i världen. Att ständigt mata sig med dessa leder ofta till missmod och uppgivenhet. 

Jag tror konsten är att inte låta sig bli uppslukad av allt det onda som sker i världen och vår omgivning. Att ha ett perspektiv där man ser ljuset i tunneln. Ett perspektiv där man förstår att allt ont som sker – både i nuet och framtiden – bara är en förberedelse för något större gott som en dag ska komma. 

Bibeln använder bilden av ett bröllop. Alla som varit med på ett bröllop vet att det är en fest. En början på något nytt, vackert och glädjefyllt. Den som vakar med det perspektivet har goda förutsättningar att hålla sig vaken.

Johan Sten.
 
Johan Sten

kantor 
Karleby svenska församling
[email protected]

Mark. 13:33-37

Jesus säger:
”Se till att ni håller er vakna, ni vet inte när tiden är inne. Det blir som när en man har rest bort; han har lämnat sitt hus och låtit sina tjänare ta hand om det, var och en med sin uppgift, och han har befallt portvakten att vaka. Håll er alltså vakna, ni vet inte när husets herre kommer, om det blir på kvällen eller vid midnatt eller i gryningen eller på morgonen. Se upp, så att han inte plötsligt kommer och finner er sovande. Jag säger till er, och jag säger till alla: Håll er vakna!”