Äktenskapsbryterskan

Hon befann sig i en extremt utsatt situation. Hon hade blivit tagen på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. Det ena hade lett till det andra. Nu steg paniken. Hon kunde inte fatta hur hon betett sig så dumt.

De skriftlärda och fariséerna förde fram henne till Jesus och frågade om hon skulle stenas i enlighet med Mose lag. Egentligen var de inte alls intresserade av kvinnan utan ville sätta dit Jesus. De hade räknat ut att hur han än svarade så skulle han svara fel. Enligt skrifterna borde hon dömas till döden, men judarna var ockuperade av romarna och fick inte själva utdöma dödsstraff. Och hur skulle ett dödsstraff passa ihop med Jesu undervisning om kärlek och förlåtelse?

Jesus överraskade alla. Han böjde sig tyst ner och skrev i sanden. När de krävde ett svar fick de ett: -Den som är utan synd kan kasta den första stenen. En efter en gick de snopna sin väg väl medvetna om sina egna brister. -Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer, sade Jesus.

Hur djupt vi än sjunkit i egna och anras ögon vill Jesus förlåta oss, hela oss och ge oss en ny chans till ett förvandlat liv. Tar vi emot hans fantastiska erbjudande?

 

 

Anne Silfverberg
församlingssekreterare
Karleby svenska församling
anne.silfverberg@evl.fi

Joh 8:2-11

Tidigt på morgonen var han tillbaka i templet. Allt folket samlades kring honom, och han satte sig ner och undervisade. De skriftlärda och fariseerna kom då dit med en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott. De ställde henne framför honom och sade: ”Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. I lagen föreskriver Mose att sådana kvinnor skall stenas. Vad säger du?” Detta sade de för att sätta honom på prov och få något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och ritade på marken med fingret. När de envisades med sin fråga såg han upp och sade: ”Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne.” Och han böjde sig ner igen och ritade på marken. När de hörde hans svar gick de därifrån en efter en, de äldste först, och han blev ensam kvar med kvinnan framför sig. Jesus såg upp och sade till henne: ”Kvinna, vart tog de vägen? Var det ingen som dömde dig?” Hon svarade: ”Nej, herre.” Jesus sade: ”Inte heller jag dömer dig. Gå nu, och synda inte mer.”