Till nyhetslistan

Ungdomars andlighet i centrum

Festkväll när ungdomskretsen i Karleby fyller 100 år

Karleby ungdomskrets startade år 1922 med målet att ge ungdomar ett sunt och tryggt andligt liv och ett alternativ till de tvivelaktiga rörelser som fått sitt fotfäste i trakten. I oktober fyller ungdomskretsen i Karleby svenska församling 100 år.

Bernhard Åström.
Historikern och före detta religionsläraren Bernhard Åström
har forskat i Karleby ungdomskrets historia från tiden före
andra världskriget. Bild: privat

Bernhard ”Benni” Åström, historiker och pensionerad religionslärare från Karleby, har fördjupat sig i ungdomskretsens historia. 
   - Ungdomskretsen föddes i en andligt orolig tid. Åkerblomrörelsen var stark i Karleby i början på 1920-talet. Fokus låg starkt på andliga upplevelser och rörelsens ledare Maria Åkerblom gjorde sig känd som profet och karismatisk predikant med en tvivelaktig tolkning av Bibeln, berättar Åström.

Till detta andliga klimat flyttade en ung präst vid namn Tor Krook. Den 12 oktober 1922 samlades Krook och några andra unga församlingsmedlemmar vid Villa skola. Detta möte blev startskottet till det som idag kallas ungdomskretsen i Karleby svenska församling.

- Ungdomskretsen med Krook i spetsen ville ge ungdomarna i nejden en andligt stadig grund att stå på. Kretsen skulle fungera som en inkörsport för ungdomar till ett sunt och tryggt andligt hem i församlingen. Man värnade om människans personliga tro och relation till Jesus. 

- Bekännelsen, det vill säga att vittna om sin tro, var också viktig. Den tog sig ofta uttryck i evangelisation och vittnesbörd. Utöver det eftersträvade ungdomskretsen också att sprida god andlig litteratur med biblisk förankring i form av böcker och tidskrifter, berättar Åström.

Kretsen ordnade regelbundet månadsmöten. Dessa var väckelsemöten bestående av predikningar, bibelläsning, sång, vittnesbörd, samt läsning ur en egen handskriven tidning med mera. Många av medlemmarna var söndagsskollärare. Kretsen hade också olika strängband. Efter krigstiden började man ordna juniorläger. Skriftskolan var för många en naturlig övergång till ungdomskretsens verksamhet. 
På 60-talet gick ungdomskretsen in i en ny era med personer som Allan Store och Harry Kronqvist. Store var kaplan i församlingen och aktivt engagerad i kretsens verksamhet. Sommartid träffades man regelbundet på ungdomssamlingar på Torsö. Kronqvist satte fart på musikverksamheten och drog i gång både blåsorkester och ungdomskör. Redan vid starten lockade kören uppemot ett 30-tal ungdomar. På 80-talet tog Ingmar Byskata över som musikansvarig och startade 
en gospelkör samt senare kören Paletten.

- Gud har varit med från första början och inspirerat ungdomar till en varm personlig tro förankrad i Jesus och till evangelisation, konstaterar Åström. 

- Vad det gäller framtiden tror jag att Gud vill att man ska söka honom i bön, prioritera gemenskapen och ansvaret för varandra som trossyskon, samt flitigt be om nya tider av väckelse för ungdomskretsen och om iver att vinna andra för Jesus, avslutar Åström.

Lö 8.10 kl. 18 100-års Festkväll i Kyrkbackens församlingshem

• Tal av biskop emeritus Gustav Björkstrand
• aftonandakt med Per Stenberg
• musik med Happy Singers, Paletten, Projektkören & Jubileumskören. 

Sö 9.10 kl. 10 gudstjänst i Sockenkyrkan.

2022-09-29 10:32:00.0