Till nyhetslistan

Burmas nya biskop jobbar för fred

Hans burmesiska namn är Mang Tym – ”Den som vi har väntat på”.  Han gillar ishockey och trav och brinner för fredsarbete och internationell diplomati. 

Lisen Forsgård

Johan Candelin tillsammans med grundaren av den lutherska kyrkan i Burma, biskop Andrew Mang Lone. Johan Candelin fyllde nyligen 75 år men har fortfarande många järn i elden. Han är aktiv ordförande i Martyrkyrkans vänner, han är engagerad i fredsarbete ute i världen och för två år sedan blev han vald till biskop i Burma. 

Candelin prästvigdes 1972 och under sin nästan 50 år långa karriär har han jobbat som präst i både Sverige och Finland, som sjömanspräst i Frankrike och som kyrkoherde i Gamlakarleby svenska församling. 1997 valdes han till att bygga upp Kommissionen för religionsfrihet samt till FN-arbete i Evangeliska Världsalliansen - World Evangelical Alliance (WEA), som är en världsomspännande evangelikal paraplyorganisation. Den består av sju regionala evangeliska allianser och över hundra nationella evangeliska allianser, som tillsammans representerar över 400 miljoner kristna. 

År 1982 grundade han tillsammans med sin bror Peter Kankkonen och två andra Martyrkyrkans vänner, som idag har över 5000 understödare. Föreningen grundades för att hjälpa lidande kristna i olika delar av världen.  
Tack vare Candelins engagemang i Evangeliska Världsalliansen, har han under årens lopp skaffat sig ett stort nätverk av kontakter runtom världen, vilket han har haft stor nytta av i sitt hjälparbete.

- Med hjälp av mina kontakter kan möten på förhand ordnas ända upp på olika länders regeringsnivå, berättar Johan Candelin. 

Sedan 2012 har Martyrkyrkans vänner hjälpt lutherska kyrkan i Burma, som är en av de fattigaste kyrkorna i världen. Man har skänkt pengar till bland annat mat, löner och förnödenheter. 
- De var omgivna av krig, maten började tryta och de behövde en person som hade kontakter utomlands och som hade förmågan att hjälpa. Därför valde de mig till sin andra biskop, förklarar Johan Candelin. 

I Burma pågår flera inbördeskrig och våld mot etniska och religiösa minoriteter. Där finns flera olika stammar, som varken samarbetar med varandra eller med regeringen. Landet har dessutom drabbats hårt av coronapandemin och av följderna av att militären tog makten i landet i början av året. 

- Den lutherska kyrka jag representerar finns inom Chin-stammen och har ca. 4000 medlemmar. Stammen finns i västra Burma nära gränsen till Bangladesh. Alla predikningar och gudstjänster går på deras eget språk, chin-språket, berättar Candelin.
- Det är en väldigt isolerad stam. Det tar tre dagar att ta sig till huvudstaden. De har svårt att hålla kontakt med omvärlden när inga mobiltelefoner fungerar. 

Candelin har hittills besökt församlingen i Burma 4 till 5 gånger. Det är inte enbart corona som sätter käppar i hjulet för Candelin att resa in i landet just nu. I början av året skedde en militärkupp i landet, som motiverades med påstått valfusk i samband med valet i november 2020.

- Det är en mycket känslig situation i Burma för tillfället. Efter militärkuppen har kyrkan tagit stark ställning för valresultatet och demokratin och mot militärjuntan. Skulle jag idag åka till Burma, är jag ganska säker på att jag skulle bli arresterad. Det är inte speciellt populärt med en burmesisk biskop som bor utanför landet och som kan ta ställning till det som pågår i landet. 

På grund av valet till biskop i Burma avsäger sig Johan Candelin sitt prästämbete och sina uppdrag inom den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, men det förändrar varken hans engagemang eller mål. Det är mera en teknisk lösning. Han kommer att fortsätta som normalt med sina utlandsprojekt. 

Det han minns bäst av tiden som kyrkoherde är, när människor låg inför döden.
- När man ligger inför döden har man ingenting att dölja sig med, utan då är man naken inför döden. Jag kunde se människor, som var lugna och trygga för att de hade en kristen tro, men också människor som var rädda och vilsna. Det har satt sig i hjärtat, säger Candelin. 
- Men jag minns även alla unga jag mött under årens lopp. Unga som kom till tro och vars liv förändrades totalt och som själva sedan blivit präster och ungdomsledare har känts stort. Det har glatt mig väldigt mycket, tillägger han.

Trots den allvarliga situationen för hans burmesiska kyrka och pågående coronapandemi har Candelin lätt till skratt och slänger gärna ur sig ett och annat finurligt skämt, så fort han får tillfälle. Han hyllar både Karleby och karlebyborna, och är väldigt glad att han kan fortsätta att bo i den bästa staden i världen.
- Jag tycker om att bygga kontakter till människor genom ord. Humorn är en gåva som Gud har gett och som vi inte ska vara rädda för i kyrkan. I Karleby är man inte rädd för den gåvan. Jag brukar säga att karlebyborna är det bästa som finns – efter plättar, säger han och skrattar gott.

Till karlebyborna och till sin forna församling vill han sända en hälsning.
- Bered dig att möta din Gud. Det skall vi alla snart göra. Gör det goda. Att vara människa betyder att man är kallad att göra gott – att göra den här världen till en lite bättre plats. Det är lika viktigt att besöka en sjuk åldring på ett sjukhus som att sitta i FN eller prata med presidenter. Ingen människa kan förändra hela världen, men varje människa kan ändra en annan människas hela värld.
 

2021-05-05 14:30:00.0