Till nyhetslistan

Orgelmusik och sång till Guds ära

Söndagen den 8 augusti bjuder gudstjänsterna i Gamlakarleby stadskyrka på en riktig raritet:  François Couperins (1668–1733) mässa för orgel och manskör.

Stämningsbild, uppslagen psalmbok.

Verket omfattar gudstjänstens delar Herre förbarma dig, Ära vare Gud, Tillredelsepsalm, Helig, O Guds Lamm och Sändning samt musik till nattvarden. Vi hör växelvis orgelmusik och gregoriansk sång. Couperin var endast 21 år gammal och hade just följt i sin fars fotspår som organist i kyrkan Saint-Gervais i Paris när han komponerade verket. 

Couperins mässa är ursprungligen avsedd för de katolska klostren, men på söndag ljuder den i lutherska församlingars gudstjänster. Eftersom musiken är församlingens gemensamma bön, framförs mässan på de inhemska språken i stället för latin - för första gången i Finland. Den finskspråkiga mässan hålls klockan 10 och med Petri Kasari som liturg. Klockan 12 är det dags för den svenskspråkiga mässan, då med Jan Nygård som liturg. Organist är Martti Laitinen och sångavsnitten framförs av kantorernas manskör.  

Högmässa i gammal stil
sö 8.8 i stadskyrkan 
på finska kl. 10 
på svenska kl. 12

2021-08-04 10:09:11.0