Saint-Saëns Juloratorium i Gamlakarleby stadskyrka

Publicerad: 23.11.2017

Orgel i Gamlakarleby stadskyrkaCamille Saint-Saëns Juloratorium framförs i Gamlakarleby stadskyrka i Karleby lördagen den 16.12 kl 19.

Den franska kompositören var endast 28 år gammal då han skrev verket. Juloratoriet bygger på bibelns texter och musiken utgörs av recitativ, arior och körsatser.
Saint-Saëns oratorium är skrivet för solister, kör och orkester där orgel och harpa har en framträdande roll.

Camille Saint-Saëns (1835-1921) verkade som tonsättare, konsertpianist men också som kyrkomusiker i Madeleinekyrkan i Paris.
Till hans vänkrets hörde Berlioz, Liszt och Wagner och han var en stor beundrade av Bach vilket också har satt sina spår i bland annat inledningen av oratoriet.

Markku Hekkala är projektdragare och dirigent för juloratoriekonserten där också Kristi födelse ur Feliz Mendelssohns oratorium Christus framförs. Den första delen som framförs utmynnar i kända Var hälsad sköna morgonstund.
Solister är Maiju Heikkilä, Ritva Göös, Marita Härö, Jenna Suvanto, Maiju Vaahtoluoto, Satu-Maarit Huhtala, Johanna Leinonen, Sampo-Elias Asikainen, Tuomo Viherjuuri, Sampsa Vanhala och Simon Granlund.
Organist är Matti Pohjoisaho och harpa spelas av Pauliina Kallio.

Som orkester fungerar Käläviän kapelli och många av sångsolisterna är studerande vid Yrkeshögskolan Centria.
Kören består närmast av kantorer och sångare ur ensemblen De profundis samt studerande.
Juloratoriekonserten är ett samarbetsprojekt mellan Centria, Konservatoriet i Karleby och Karleby finska och svenska församlingar samt Kelviå församling.
Biljetter säljs vid dörren à 15 e/10 e.

Camille Saint-Saëns Jouluoratorium i Gamlakarleby stadskyrka i Karleby lördagen den 16.12 kl 19.