Nyheter

"Jag har sett fångar förändras totalt"

Publicerad: 13.03.2018

Sångerskan Nina Åström har själv upplevt en förändring i sitt liv och har också fått se mångafångar förändras i sitt arbete bland fångar. Foto: Jari Hakola
Jag har jobbat i trettio länder, jag håller på med mitt femtonde album, jag har representerat Finland i Eurovision Song Contest. Men det största undret är att jag har fått nåd och att Gud vill jobba tillsammans med mig och att Han inte har gett upp hoppet om mig. Jag föddes i Karleby i en typisk namnkristen familj - jag visste att Jesus fanns, men tänkte att allt det roliga i livet skulle ta slut om jag valde att följa Honom.
I tonåren märkte jag att Gud försökte tala till mig. Jag hade ett bra liv, men började uppleva meningslöshet och undrade om det här var allt. För mig var det viktigt att söka sanningen.
Under skriftskolan intensifierades Guds tilltal. Jag trodde på Gud, på Jesu död på korset och uppståndelsen, men jag trodde det var tråkigt att vara kristen. Jag hade mycket i mitt liv som jag inte ville lämna. Under ett par år kämpade jag med det här. En kväll när jag var 17 år insåg jag att jag inte kunde fortsätta leva så här. Jag sade till Gud att Han fick ta hela mig. Det skedde inte med buller och bång, men jag fick frid!

I min ungdomliga iver ville jag vara en så bra kristen som möjligt. Jag försökte i egen kraft, men det blev väldigt tvångsmässigt. Jag hade gift mig och blev efter några år gravid med tvillingar. Då nollställdes mycket av mitt liv. All möjlighet att prestera var borta, jag var inte längre den duktiga Nina som gjorde allt.
Långsamt började jag förstå vad nåden handlade om – att Gud tar emot mig fast jag inte har något att komma med. Jag började förstå att tron inte handlar om att göra en massa saker, utan om en levande relation med en levande Gud. Han vill att vi ska tala med och lyssna på Honom såsom vi umgås med dem vi älskar. Att jag ska följa Honom i allt.

I dag är Jesus för mig den luft jag andas. Jag vet inte om jag skulle kunna stiga upp på morgonen utan Honom. Han gör verkligen inte livet smalt och tråkigt! Genom Honom har jag börjat förstå vem jag är, på samma sätt som ett litet barn förstår vem det är genom kontakten med den som håller det i famnen.

Jag jobbar mycket i fängelser och möter människor som jag inte skulle ha vågat möta på gatan. Men jag har personligen fått se sådana människor möta Jesus och komma till tro. Jag har sett att förändringen i deras liv är äkta - det har jag prov på i verkliga situationer.

Text: Nina Åström

Läs om flera förändringar