Vägkyrkorna öppnar längs sommarens turiststråk

Publicerad: 20.06.2018

Vägkyrkorna från Hangö i söder till Utsjoki i norr öppnar igen sina dörrar till glädje för turisterna.
Vid vägkyrkorna kan man stanna till för en himmelsk paus från juni åtminstone fram till dess att skolorna startar igen i höst. Öppettiderna varierar mellan olika kyrkor.

Vackra kyrkor och ombonade kyrkomiljöer erbjuder ett lugnt alternativ till andra rastplatser. Där finns mycket att titta på och uppleva för den som törstar efter kultur eller längtar efter en stilla stund.

I år finns sammanlagt 266 vägkyrkor. En del av vägkyrkorna sommaren 2018 minns händelserna från ett hundra år tillbaka med tillfällen inom ramen för Minnesåret 1918. På många kyrkogårdar kan man också upptäcka gravar eller minnesmärken som anknyter till året 1918.

I Karlebytrakten finns också i år tre vägkyrkor: Karleby sockenkyrka, Kaustby kyrka och Sophia Magdalenakyrkan i Lochteå. Alla vägkyrkor finns samlade på vägkyrkornas webbtjänst www.tiekirkot.fi/svenska där det också finns en lista med kyrkornas öppettider. Längs med landsvägarna guidar de bekanta vägkyrkoskyltarna.

Vägkyrkomaterialet i sommar utstrålar stämningar från gångna årtionden. Illustratör Petteri Mattila har avbildat stunder vid böljande höängar längs kyrkvägen eller möten på gården utanför en stenkyrka.

Text: KT & AIB