Aktivitet för kropp och själ under medeltida dagarna 2018

Publicerad: 29.08.2018

Första helgen i september är det igen dags för medeltida dagarna i Karleby.
De inleds fredagen den 31 augusti med en traditionell riddarparad som leds av Rohan-stallets riddare. Rutten går i år från Mannerheimplatsen via Fabriksgatan till Västra parken där det bjuds på medeltida glimtar av bland annat Mounted Archers of Kokkola Area som sysslar med bågskytte från hästrygg.
Temat för årets dagar är Corpus humanum och berättar om kroppsligheten och synen på kropp, själ och ande under medeltiden.

Museiklubben i Kronoby kommer att närvara på Kyrkbacken på lördagen. De har i sommar hunnit besöka en Vikingafestival i Norge. Klubben leds av Maja Sandbäck och Eva-Marie Backnäs. Foto: Michaela Sjölind

På lördagen erbjuds det busstransport kl 5.30 från sockenkyrkan till Övre-Såka stenkyrka där man kan delta i tidebön och bli välsignad inför pilgrimsvandringen till sockenkyrkan. I kyrkan är det sedan tidebön och utdelning av pilgrimsbevis.
Under vandringen gör man en avstickare till Pimjalo gård där man mot en liten ersättning kan köpa morgonmål.
På Kyrkbacken är det full aktivitet hela dagen med tornerspelsuppvisningar, barnens tornerspel, bandslyngning, fäktning mm.
Medeltida mat serveras i församlingshemmet, och på området finns också möjlighet till annan traktering.
Många deltar i dagarna iklädda medeltida kläder. Så också Kronoby Museiklubb som deltar med barn i olika åldrar iklädda vikingadräkter. De kommer också att synas i bussarna som kör nonstop från Idrottsgårdens parkeringsplats till marknadsområdet på Kyrkbacken.
Det är fritt inträde till området och de olika programpunkterna.

Seminarierna börjar kl. 12 i Öja-auditoriet: Laura Hellsten talar på svenska om kroppsligheten under medeltiden med axplock ur helgonberättelser och vardagstraditioner. Kl. 13 fortsätter Jouni Mustonen på finska om medeltida kampkonst och kopplingen till dagens sporter.
Raul Pohjonen berättar både på svenska och finska i sockenkyrkan om en övermålad kyrkoskatt kl 14.15.

Söndagens tvåspråkiga mässa i Karleby sockenkyrka går i medeltida anda och musiken är till stor del gregoriansk. Kören Kantorei medverkar samt kantorerna Martti Laitinen, Ritva Göös, Tuula Pihlajaharju och Tuomo Viherjuuri. Mässan förrättas av Per Stenberg och Martti Nykänen.

Text: Kristina Klingenberg