Medeltida yrken är temat för medeltida dagarna 2019

Publicerad: 29.11.2018

Hur arbetet och olika yrken fungerade under medeltiden är temat för nästa års medeltida dagar på Kyrkbacken i Karleby.
Det kommer att finnas möjlighet att leva sig in i medeltida yrken som ofta var väldigt funktionella. Även ens efternamn kunde präglas av det yrke som utövades i släkten.
Barnen tvingades tidigt med i arbetslivet. I städerna fanns yrkesskrån i vars regi utformades olika s.k. gillen. De reglerade och upprätthöll yrkeskunskapen och skolningen samt möjligheten till arbete.

Medeltida dagarna i Karleby 6-7 september 2019 följer tidigare koncept med festlig parad på fredagkvällen i staden, medeltida marknad, levande musik och lunch i medeltida anda på Kyrkbacken på lördagen, pilgrimsvandring från Övre-Såka stenkyrka i arla morgonstund, tideböner både i Såka och i sockenkyrkan samt vesper på lördagkvällen, föreläsningar, upplevelseverkstäder för barn, tornerspel, barnens tornerspel m.m.

Medeltida dagarna är en av de största familjetillställningar som ordnas i Karleby under året och har år från år lockat flera tusen mänskor att delta. Det är också en av de få tillställningar där det är fritt inträde och gratis nonstop-bussar från staden.
Arrangörerna är ett tiotal olika aktörer med K. H. Renlunds museum och Karleby kyrkliga samfällighet i spetsen.

Medeltida dagarna 2019 är redan under planeringTemat för nästa års medeltida dagar har redan spikats. Pasi Porvari, Martti Nykänen, Oskari Paakki, Kristina Ahmas och Anniina Kiiskinen representerar Konservatoriet i Karleby, kyrkliga samfälligheten och muséet och de är alla engagerade i planeringen av nästa års dagar.