Sven-Olof Ray ger två orgelkonserter i Gamlakarleby stadskyrka.

Publicerad: 18.03.2019

Sven-Olof Ray, tidigare rektorn för Svenska Konservatorier i Jakobstad, kyrkomusikern, körledaren, tonsättaren, musikkritikern mm spelar under våren ett antal konserter både i hemtrakterna och utomlands. I Rheine i Tyskland blir det en dubbelkonsert i maj - kyrkorna ligger så nära varandra att man efter kaffepausen vandrar över till den andra kyrkan. Ray blir i slutet av april 75 år och firar genom att spela för andra.

Lördag 23.3 kl 15 inleds jubileumskonsertserien i nejden med en orgelmatiné i Gamlakarleby stadskyrka. Till orgelmatinén har Ray valt klassiska orgelpärlor som Bachs Toccata och fuga i d-moll och finländsk musik av Sibelius, virtuos fransk orgelmusik av Dubois samt Wagners Pilgrimskör.

I stadskyrkan medverkar kantor Kristina Klingenberg i ett par koraler för orgel och piano och i en sats ur en Sonata av Piazza. Sven-Olof Ray var Kristinas musiklärare i Gamlakarleby svenska samlyceum och hjälpte henne med förberedelserna inför inträdesprovet till Sibelius Akademin.

Kontakt med orgeln som instrument fick Sven-Olof Ray genom sin egen hemförsamlings kantor Fredrik Karlsson, som också blev hans första orgellärare. Karlsson hjälpte många ungdomar med förberedelserna inför inträdesproven till Sibelius Akademin, så hjälpte han även Ray.

- Det är svårt att jämföra orglar eftersom alla instrument är unika, säjer Sven- Olof Ray då han ombeds nämna någon favoritorgel.

- Jag har haft förmånen att spela på fantastiska instrument. Jag minns gärna orgeln i Kalwaria slottskyrka i Polen. Orgeln är byggd 1706 och har en fantastisk klang. Utmaningen var att spela på ett instrument som inte är anpassad för en nästa två meter lång organist. De mäktiga orglarna i domkyrkorna i Riga och i Uppsala är också minnesvärda. Den mest spektakulära orgeln jag spelat på är på världens största uteorgel som finns i Kufstein i Österrike. Själv satt jag i en ”apbur” på marknivå och spelade med det klingande materialet uppe i ett borgtorn 100 meter bort i fästningen Kufstein. Musiken klingade i alperna i en 10 km omkrets från konsertplatsen.

Orgeln i Gamlakarleby stadskyrka, en Åkerman & Lund från 2002, är en orgel som Sven-Olof Ray trivs med och vilken han gärna spelar på.

I lördagens orgelmatiné spelar han de redan nämnda verken av Bach, Sibelius, Dubois och Wagner. Söndag 28 april, som är bara två dagar före hans 75 års dag, spelar han fransk orgelmusik, Viernés Orgelsymfoni nr.1 med 6 satser. Göran Hägg spelar på saxofon Albinonis Adagio och Hans Ahlskog sjunger bland annat Jag är en främling.

Sven-Olof Rays jubileumsprogram

Lö 23.3. Orgelmatiné i Gamlakarleby stadskyrka.

Lö 27.4. Veterandagens konsert i Kronoby kyrka.

Sö 28.4. Konsert i Gamlakarleby stadskyrka med fransk orgelmusik. Medverkande Göran Hägg saxofon

och Hans Ahlskog sång.

Sö 12.5. Dubbelkonsert i Rheine i Tyskland i två olika katedraler.

Fre 17.5. Konsert med Coro Cronoby i Vilnius

Sö 26.5. Välgörenhetskonserter i Kronoby och Terjärv med Coro Cronoby.