Sommarmusiken startar

Publicerad: 31.07.2019

Med anledning av Sommarmusikens 20-års jubileum ges fyra konserter i Karleby sockenkyrka. Den första festkonserten öppnas av en sånggrupp, som sammankom första gången förra sommaren - då under namnet Mozartkören. Sånggruppen uppträder med Gioachino Rossinis Petite Messe Solennelle. Kören består av Annika Mylläri, Marita Kaakinen, Ritva Göös, Satu-Maarit Huhtala, Katri Kantola, Annu-Elina Erkkilä, Robin Turunen, Heikki Kaakinen, Hannu Ilmolahti och Veli-Matti Erkkilä. Verkets delar, komponerade för piano, spelas av Juho Alakärppä, lektor i ackompanjemang och kammarmusik vid yrkeshögskolan Centria. I verket medverkar även Matti Pohjoisaho med bland annat ett orgelsolo.

Man får även höra Johannes Brahms sonat för altviolin och piano. Altviolin spelas av M-Ö:s kammarorkesters Hanna Pakkala. Kyrkoherdarna Jouni Sirviö och Per Stenberg framför
Karleby finska församlings och Karleby svenska församlings hälsningar på festkonserten. Konserten har en kort paus.

Johannes Brahms är en av de viktigaste tyska tonsättarna inom kammarmusiken. Inom den tyska kulturkretsen upplevdes hans musik som en positiv kraft, som en ”livsförnödenhet” och en ”lyckogåva i livet”. Den upplevdes vara synonym med ”goda, ädla och djupa tankar”. Den melodiska, varma och vackert klingande sonat som man får höra, skrev Brahms först för klarinett. Den blev snart hans favoritstycke, som han också arrangerade för altviolin och till slut även för violin.

Petite Messe Solennelle blev klar 1863 då Rossini var 71 år, alltså fem år före hans död. Verkets namn beskriver tonsättarmästarens ironiska humor. Grande Messe Solennelle (stor allvarlig mässa) var på den tiden en modern sakral kompositionsstil. Rossini ville ge sitt verk namnet Petite Messe Solennelle (liten allvarlig mässa) fastän den till formen inte alls är liten. Stämningen i verket växlar från känslig kammarmusik till praktfull opera. Med erfarenhet av närmare 40 tonsatta operor och fridfull visdom bjuder den gamla mästaren åhöraren på en bred skala av livets färger och känslolägen.

Sommarmusikens festkonsert torsdag 8.8 kl 20.00 Karleby sockenkyrka Hanna Pakkal, altviolin Juho Alakärppä, piano Vocalensemble Matti Pohjoisaho, orgel Program: 10 e.

Matti Pohjoisaho spelar bland annat Rossini på orgel.