Sommarmusiken 20 år - Luta, harpa och nunnesång i Karleby sockenkyrka

Publicerad: 09.08.2019

Yrkeshögskolan Novias nya enhetschef i Jakobstad, sångaren, kapellmästaren Kajsa Dahlbäck tolkar tidig musik i sommarmusikserien som fortsätter på torsdagkväll, 15.8 kl 20 i Karleby sockenkyrka.

Sopranen Dahlbäck är en erfaren tolkare av tidig och nyskriven musik och har framträtt som solist både vid Nationaloperan samt tillsammans med olika finska orkestrar. Hon har också sjungit vid olika festivaler på internationella arenor, deltagit framgångsrikt i sångtävlingar och bedriver konstnärliga doktorsstudier vid Sibelius Akademin vid sidan av sitt arbete som enhetschef.

En delav musiken som framförs, är hämtad ur den av Yle prisbelönta Årets skiva 2018 - Earthly Angels. Titeln Jordiska änglar syftar på sången i nunneklostren i norra Italien. I Milano fanns år 1600 hela 41 nunnekloster och åhörarna kom långt ifrån för att få höra nunnornas sång, även om de aldrig fick se dem.

UtöverKajsa Dahlbäck medverkar de mycket meriterade musikerna Andrew Lawrence-King och Eero Palviainen i torsdagskvällens konsert.

Den internationellt kända engelska barock-harpa virtuosen Lawrence-King är en av världens ledande musiker inom tidig musik. Han har lett barockoperor och oratorier på bland annat La Scala i Milano, Operahuset i Sydney, Casals Hall i Tokyo och Konserthuset i Wien..

Palviainen, som spelar olika typer av luta, har spelat runtom i världen i olika musiksammansättningar och som soloartist. Han bygger också själv lutor.

Trion har samarbetat tidigare; bland annat i redan nämnda Earthly Angels skivan som utkom 2018.

I torsdagenskonsert uppträder de med verk av kompositörer som Isabella Leonarda, Rosa Giacinta Badalla samt Claudio Monteverdi och musik ur sångsamlingen Piae cantiones.

Sommarmusiken 20 år
Festkonsert, to 15.8 kl 20