Finlandssvenska kompositörer spelas i sockenkyrkan

Publicerad: 22.08.2019

På torsdag går den tredje delen av Sommarmusiken 20 år av stapeln i Karleby sockenkyrka. Denna gång är det musikerna Erik Nygård (på bilden) och Johan Sten framför verk av minder kända finlandssvenska kompositörer. Bild: Lisen ForsfgårdErik Nygård och Johan Sten som står för musiken.

Musicesmagister ErikNygård har studerat violinspelning och avlagt diplomexamen vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Därefter har han gjort studieresor till Wien där han studerat under ledning av violinisten Peter Schuhmayer. Han har deltagit i ett 30-tal olika mästarkurser i violin- och altviolinspelning för bland andra Zakhar Bron, Ana Chumachenko, Paavo Pohjola och Ilya Grubert.

Johan Sten är uppvuxen i Vasa, men är nu bosatt i Jakobstad. Sedan januari 2019 jobbar han som kantor i Karleby svenska församling. Han har tidigare studerat kyrkomusik vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad där han avlagt B-nivå i sitt huvudämne orgelspel. Före yrkeshögskolestudierna studerade han tre år vid Yrkesakademin i Österbotten i Jakobstad till musiker, samt ett år på musikerlinjen vid Evangeliska Folkhögskolan i Svenskfinland.

Erik Nygård och Johan Sten (på bilden) framför verk av minder kända finlandssvenska kompositörer. Bild: Lisen Forsfgård

Under festkonserten kommer duon att framföra musik av finlandssvenska kompositörer, så som Selim Palmgren, Erik Tulindberg och Erik Fordell. Konserten utgör en del av Erik Nygårds arbetsstipendium från Svenska kulturfonden, vars syfte är att framföra mindre känd violinmusik av finlandssvenska kompositörer.

- Vi har en rik skatt av finländsk violinmusik där tyvärr många stycken hamnar i skuggan av de mer kända, berättar Nygård.

- Det finns många stycken som, ofta av okänd orsak, sällan eller aldrig framförs. Dessa kan många gånger vara riktigt vackra pärlor av finländsk tonkonst, trots deras anonymitet bland de stora musikverken.

Till konserten är det fritt inträde, för proglambladet debiteras 10 euro.

I samband med sommarmusikens 20-års jubileumskonsert ordnas café i Chydenius prästgård kl 18-20. Samtidigt finns det möjlighet att bekanta sig med den unika prästgårdsmiljön som kommer att bevaras.

En av aktörerna bakom bevarandet av prästgården är Chydenius prästgårdsförening som verkat några år. Föreningen är öppen för alla intresserade.

På torsdagkväll är det Solveig Kavilo från Pimjalo gård som står för caféet.