Mauricé Duruflés Requiem i Gamlakarleby stadskyrka

Publicerad: 31.10.2019

Maruricé Duruflés krävande verk Requiem har framförst endast en gång tidigare i Karleby. På allhelgona framförs verket i stadskyrkan av en projektkör som består främst av yrkessångare och yrkesstuderanden. Köransvarig är Minna-Leena Lahti och som solister hör vi Marita Kaakinen, Sampo-Elias Asikainen och som orkester Käläviän Kapelli samt tre trumpetister, pukor, harpa och orgel. Matti Pohjoisaho sitter vid orgeln och de ca 50 sångare och musiker som framför verket dirigeras av Markku Hekkala. Mats Holmqvist svarar för textläsning.

Maurice Duruflé (1902-1986), som hör till den franska kyrkomusiktraditionens elit, tillägnade verket sin far. Duruflé var tonsättare, musikolog och en virtuos organist. Duruflé var mycket noggrann och kritisk i sitt komponerande och inte så produktiv. Han kräver mycket också av dem som skall framföra hans verk. Under 1900- talet har det komponerats en hel del Requiem-verk men endast Duruflés verk har rönt betydande framgång.

I den version som framförs i Karleby på lördagen är kammarkören praktfull, orkestern mera komprimerad och orgeln färgrikare. Som botten för musiken ligger de koralmelodier som Duruflé lärde sig redan som korgosse i begravningstjänsten i Rouens katedrals körskola. Som motpoler till melodierna hör vi körens utrop samt trumpeternas prakt och dramatiken som tillförs av pukorna och harpans varma klang. Sanctus-avsnittet är som en procession som nalkas fjärran ifrån och som kommer närmare för att sedan igen försvinna. Om paradiset och det eviga ljuset ger stråkarna, harpan och orgeln fantasibilder.

Konsert i Gamlakarleby stadskyrka lördag 2.11.  kl. 19.

Text: Kristina Klingenberg