Månadens ord

Först

”Jag ska bara”, upprepar Alfons Åberg till sin pappa i en av de kända barnböckerna. Pappan kallar på Alfons, men Alfons har så mycket att göra så han
hinner inte komma.

I helgens evangelietext kallar Jesus på människor som ger liknande svar: ”Jag vill följa dig, men låt mig först...” Upptagna av allt möjligt tar de sig inte tid att lyssna till kallelsen.

Jesus vet om allt som behöver göras, han känner till våra glädjeämnen och vår sorg. Han kallar oss att komma till honom med allt som livet innehåller.
Vi behöver inte vänta till ”sen när” innan vi kommer. Han vill vara den vi räknar med först. Och när vi söker honom först, har han i sin tur lovat att hjälpa oss med
allt det andra.
Om vi hela tiden säger ”låt mig först” eller ”jag ska bara” i relationen till vår kärleksfulla himmelska Far, missar vi universums bästa kraftkälla för vår vardag.

Anförtro dina verk åt Herren, så har dina planer framgång. (Ordspråksboken 16:3)
Räkna med honom på alla dina vägar, så skall han göra dina stigar jämna. (Ords. 3:6)


Annette Ståhl
diakon
Karleby svenska
församling
  

Söndag 10.6

Lukas 9:57-62

När Jesus och lärjungarna kom vandrande på vägen sade en man till honom: ”Jag skall följa dig vart du än går.” Jesus svarade: ”Rävarna har lyor och himlens fåglar har bon, men Människosonen har inget ställe där han kan vila sitt huvud.” Till en annan sade han: ”Följ mig!” Men mannen svarade: ”Herre, låt mig först gå och begrava min far.” Då sade Jesus: ”Låt de döda begrava sina döda, men gå själv och förkunna Guds rike.” En annan man sade: ”Jag skall följa dig, herre, men låt mig först ta farväl av dem där hemma.” Jesus svarade: ”Den som ser sig om när han har satt sin hand till plogen, han passar inte för Guds rike.”