Till nyhetslistan

Hästprästen gästar Silverlänken

Peter Kankkonen berättar som sin bok Hästprästen

Peter Kankkonen.Silverlänkens träff i mars hålls torsdagen den 31.3 i Kyrkbackens församlinghem. Den börjar med mat 
kl. 12 och programmet börjar kl. 13. Johan Sten är kantor och Juliana Sten medverkar med solosång. 
Peter Kankkonen är dagens gäst. Siv och Göran Löfqvist samt Anders Kankkonen finns också med.

I boken Hästprästen berättar Peter om sitt liv. Barndomen på Replot med pappa som var präst gav de första intrycken av prästyrket. Skärgården med sin lugna och säregna atmosfär gav lärdomar för hela livet. 

Följande skede i hans liv började då hans pappa blev kyrkoherde i Nedervetil. Ungdomstiden i Nedervetil blev spännande med skolgång i Karleby blandat med många fritidsintressen. Han blev bl.a. delägare i en minkfarm. Solkensfolkets humor satte också sina spår. 
Studenten skrev han i Uleåborg och började sedan studera teologi för att bli prästvigd efter några år. Under denna tid var han politiskt aktiv. Han var bl.a. uppställd i ett riksdagsval.

Senare övergav han politiken och blev präst i Helsingfors, men efter några år sökte han kyrkoherdetjästen i Karleby svenska församling. Han blev vald och stannade kvar till sin pensionering.  Sedan arbetade han några år som turistpräst i södern.

Då han gick i skolan i Karleby bodde han hos sin farbror Ruben, som var hästkarl, och blev då intresserad av hästar. Han skrev om travsport i Vasabladet under skoltiden. 
I Nedervetil fanns det många hästkarlar, vilket bidrog till hästintresset och samtidigt lärde de honom hur man berättar historier. Som vi vet blev Peter en god berättare och har nu på ”gamla dar” skrivit ner sitt liv i bokform.
Kom och hör vad Peter skriver om i boken!

Alla daglediga är varmt välkomna.

 

Silverlänken
torsdag 31.3.
Kyrkbackens församlingshem
lunch kl 12, program kl 13

2022-03-23 12:57:00.0