Till nyhetslistan

Vandring till Golgata och den tomma graven

Soldaterna som vaktar Jesu grav faller omkull av skräck i påskvandring i Gamlakarleby stadskyrka.

Soldaterna som vaktar Jesu grav faller omkull av skräck, när en mäktig ängel uppenbarar sig. Ängeln rullar bort stenen framför graven. Jesus är uppstånden!

Under stilla veckan kan man på olika sätt vandra med Jesus upp mot Golgata kors. Man kan göra det bl.a. genom aktläsningarna och genom den påskvandring som arrangeras för skolelever under måndag och tisdag. 
Tyvärr kan vi inte erbjuda öppna föreställningar av påskvandringen, men du kan själv se den på YouTube där vi har en bandad version. 

Vandringen börjar från den sista måltiden, som Jesus firar med sina lärjungar. Han instiftar nattvarden och äter påsklammet tillsammans med dem. 
Han uppmanar oss att fira den heliga måltiden till minne av vad han har gjort för oss. Vi får i den ta emot Kristi kropp och blod till förlåtelse och nytt liv. 

Efter måltiden går Jesus med sina lärjungar till Getsemane trädgård. Där för Jesus sin bönekamp i den mörka natten, medan lärjungarna har svårt att hålla sig vakna. Jesus kamp är så svår att han svettas blod. Jesus ber innerligt: ”Min Far! Om det är möjligt, så låt den här bägaren gå förbi mig, Men inte som jag vill, utan som du vill.” 
Tre gånger ber Jesus bönen och tre gånger kommer Han tillbaka till lärjungarna och finner dem sovande. 
Sedan kommer Judas, som förråder honom och med sig har han en stor folkhop med svärd och påkar från översteprästerna och folkets äldste. Judas ger dem tecknet, han kysser Jesus. Då blir Jesus tillfånga¬tagen och förs till stora rådet och översteprästen Kaifas. 

På gården till Kaifas hus finns också Petrus, som har följt Jesus på avstånd. Där vid kolelden på gården förnekar Petrus Jesus tre gånger, alldeles som Jesus förutspått. Och Petrus går ut och gråter bittert. 
Trots falska vittnen finner de inget som de kan snärja Jesus med. De skickar honom vidare till Pontius Pilatus, som känner sig tvungen att utlämna Jesus till att gisslas och korsfästas. 
Så förs Jesus ut till att korsfästas, tillsammans med två rövare som korsfästs på båda sidorna om honom. Där på korset ber Jesus för sina bödlar: ”Förlåt dem, ty de vet inte vad de gör.” Vid nionde timmen ropar han högt: ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?” 

Men historien tar inte slut här. Kvinnorna kommer till graven med kryddor och salvor och finner graven tom. De möter den Uppståndne och kommer till lärjungarna med den otroliga nyheten: ”Graven är tom och vi har själva mött honom – han har uppstått.” 
Därför ekar ännu idag över kristenheten den urgamla hälsningen Kristus är uppstånden – Han är sannerligen uppstånden. 
Församlingen tillönskas en välsignad och glad påsk!

Påskvandringen kan ses på församlingens YouTube-kanal eller laddas ner från QR-koden nedan.

Text: Per Stenberg 
Foto: Tarja Jakobsén

2023-04-05 10:59:00.0