Till nyhetslistan

Soldatskär avtackas med avskedsgudstjänst

Soldatskärs huvudbyggnad på en solig vårdag.

Rodéns villa donerades av barnhemsföreningen i Gamlakarleby för att användas som ett sommarhem för barn och unga. Foto: Karleby kyrkliga samfällighet

Sommaren 1986 hölls det första konfirmationslägret på Soldatskärs sommarhem, som Karleby svenska församling fått som en donation. Logementsbyggnaden hade blivit färdigt samma år och några år senare byggdes också ett  kapell på området. 

2018 tog Karleby kyrkliga samfällighet beslutet att stänga sommarhemmet. Byggnaderna var i dåligt skick och det hade krävts omfattande investeringar, bland annat i köket, för att möta dagens standard. Detta ansågs inte lönsamt. 
Redan 2013 hade Karleby kyrkliga samfällighet tagit initiativ till en stadsplaneändring som möjliggör att Soldatskär på ett eller annat sätt kan utnyttjas som tomtmark. Planen godkändes 2021.

Det är nu dags att ta avsked av Soldatskär som Karleby svenska församlings sommarhem. Söndagen den 6.8 kl 12 hålls avskedsgudstjänst med Per Stenberg som predikant och liturg och Johan Sten som kantor.
 

Observera att inga wc-faciliteter är i bruk. 

Avkdesgudstjänst på Soldatskär sö 6.8 kl. 12, Per Stenberg, Johan Sten.

Wed Aug 02 10:56:00 EEST 2023