Till nyhetslistan

Församlingscentret blir rökfritt

Gårdskarlen sätter upp en förbudsskylt.

Gårdskarl Antti Ojajärvi sätter upp rökförbudsskylten vid huvudingången till Karleby församlingscenter. Bild: Mari Hautamäki

Från och med oktober blir Karleby församlingscenter en rökfri fastighet. De rökrutor som finns tas bort och förbudsskyltar kommer att sättas upp på gården. Fastighets- och begravningsväsendets direktion tog beslut i ärendet på sitt möte i augusti.  
De klagomål om tobaksrök som kommer in i byggnaderna, om rökning vid de smala ingångarna  samt i närheten av lekparken ligger som grund för beslutet. 
- Församlingscentrets tomt är trång. Fastigheten omfattar sju byggnader som alla tar ersättningsluft från näromgivningen, vilket gör det svårt att förhindra att rök kommer in i ventilationssystemen, säger fastighetschef Veli-Matti Raappana.
Både Karleby svenska och Karleby finska församlings barnverksamhet använder regelbundet lekparken som finns på innergården. De nuvarande rökplatserna är i lekparkens omedelbara närhet, vilket utsätter också barnen för tobaksrök. 

Karleby kyrkliga samfällighets samarbetskommitté har redan 2016 uttryckt sin önskan om att göra fastigheten rökfri. Ärendet har under åren framförts i fastighets- och begravningsväsendets direktion, men tidigare har ärendet alltid bordlagts. 

Samarbetskommitténs ordförande och samfällighetens arbetarskyddschef Mari Lehtiheimo är glad över beslutet, som hon tror att också sporrar de anställda till rökfrihet. 
- En rökfri fastighet utmanar rökarna att reflektera över sitt eget rökberoende, då det inte längre är möjligt att röka på arbetsplatsen. 
Samarbetskommittén har på sitt möte i september föreslagit för fastighets- och begravningsväsendets direktion  att samfällighetens övriga fastigheter också görs rökfria. 
- Vi ska vänta och se hur rökfriheten i Karleby församlingscenter tas emot. På basen av erfarenhet och respons är det möjligt att utvidga beslutet, men just nu finns inget akut behov på annat håll i samfälligheten, säger Raappana. 
- Vi vill vara med och främja en hälsosam och trygg verksamhetsomgivning för anställda och församlingsbor, samt stöda projektet Ett rökfritt Finland 2030, tillägger Mari Lehtiheimo. 
 

2023-09-27 10:56:27.0