Till nyhetslistan

Biskop Bo-Göran Åstrand träffar påven Franciskus i Rom – påven får vantar som gåva

Två vinta vantar.

Den finländska ekumeniska delegationen ger bland annat vantar som gåva åt påve Franciskus. Vantarna som har stickats av kyrkomusiker Eva Andersson pryds av emblemet för S:t Olofs sjöled och av en fredsduva.

En ekumenisk delegation som leds av biskopen i Borgå stift Bo-Göran Åstrand träffar påven Franciskus vid en privatmottagning i Vatikanen 19.1.2024.  

Besöket hör samman S:t Henriks minnesdag (19.1) som infaller under den ekumeniska böneveckan för kristen enhet som firas varje år 18–25 januari. I delegationen ingår också bland annat biskop Raimo Goyarrola från katolska kyrkan och metropolit Arseni från ortodoxa kyrkan. 

– Jag ser besöket som ett viktigt uttryck för det goda ekumeniska samarbete som finns i Finland. Att under böneveckan för kristen enhet besöka Rom är en viktig tradition och uppskattas av katolska kyrkans högsta ledning, konstaterar biskop Åstrand. 

I delegationens program 16–21.1 ingår möten med de finländska ambassadörerna i Italien och Vatikanen, att bekanta sig med den katolska kyrkan och påvens privata mottagning. Under besöket förs också samtal med kardinal Kurt Koch som är ordförande för Påvliga rådet för främjande av kristen enhet.  

Till programmet hör också medverkan i ekumeniska gudstjänster och en mässa på Sankt Henriks minnesdag (19.1). Besöket i Rom är en tradition sedan 1985. 

Pilgrimsvandring är årets tema 

I Norden finns ett stort intresse för pilgrimsvandring. Det märks genom till exempel S:t Olavsleden som går genom de nordiska länderna till Trondheim i Norge. Pilgrimslederna och de många medeltida kyrkorna i Finland och på Åland förenar katoliker och lutheraner. Temat för årets biskopsbesök är pilgrimsvandring. 

– Temat pilgrimsvandring gör att besöket denna gång får en extra karaktär av ekumenisk pilgrimsfärd, säger biskop Åstrand. 
 
– Under en pilgrimsvandring gör vi både en yttre och en inre resa. Vi ser oss omkring och upplever nya miljöer och byggnader. Samtidigt möter vi Gud, oss själva och varandra på ett alldeles unikt sätt, fortsätter biskop Åstrand. 

Påven får värmande vantar som gåva 

Delegationens gåva till påve Franciskus är ett par vita värmande vantar. Utöver vantarna görs en inbetalning till Kyrkans utlandshjälps Annorlunda gåva. 

– Då delegationen funderade på en lämplig gåva fanns några bärande tankar. Dels att påven värdesätter måttfullhet och att det därför behöver vara en enkel gåva. Dels att han får många gåvor och att vår därför gärna får vara liten och praktisk. Förhoppningsvis ska de här vita vantarna med S:t Olavs sigill värma påvens händer i en annars rätt frusen värld. 

Vantarna är stickade av kyrkomusiker Eva Andersson från Esbo som ingår i kören Schola Borgoensis som sjunger vid gudstjänster och övriga programpunkter under delegationens besök i Rom. Kören som består av kyrkomusiker och sångare från Borgå stift och kyrkomusikstuderande vid Sibelius-Akademin leds av stiftssekreterare Pia Bengts

Biskoparna och metropoliten deltar i ekumenisk vesper och S:t Henriksdagens mässa 

På torsdag kväll 18.1 förrättar kardinal Koch assisterad av biskop Åstrand och biskop Goyarrola en ekumenisk vesper i Birgittasystrarnas klosterkyrka. Vid vespern predikar metropolit Arseni. 
 
Fredag 19 januari infaller Sankt Henriks minnesdag. Då är biskop Bo-Göran Åstrand liturg och biskop Raimo Goyarrola predikant i Sankt Henriks dagsmässa i basilikan Santa Maria Sopra Minerva i Vatikanen. I mässan medverkar också metropolit Arseni och kören Schola Borgoensis. Enligt en uppfattning från medeltiden var Sankt Henrik Finlands förste biskop och martyr. 

Den ekumeniska delegationens övriga medlemmar 

Till delegationen hör också chefen för Evangelisk-lutherska kyrkans Kyrkostyrelses utrikesavdelning Kimmo Kääriäinen, kyrkoherde Mari Puska från Mariehamns församling, ledande sakkunnig Lucas Snellman från Kyrkans central för det svenska arbetet och biskop Åstrands fru diakon Karin Åstrand

Från katolska kyrkan ingår förutom biskop Goyarrola fader Martti Savijoki SCJ från S:t Maria församling. Från ortodoxa kyrkan förutom metropolit Arseni också TM Maria Mountraki

Text: Kyrklig tidningstjänst

2024-01-16 15:49:15.0