Till nyhetslistan

Bra kvalitet på strömningarna

Stadskyrkans gudstjänster strömmas varje söndag

Webbkamera i stadskyrkan.

Tack vare ny AV-utrustning strömmas nu gudstjänsterna från stadskyrkan varje söndag. De strömmas med ljud och bild via YouTube. Länk till sändningarna hittas på karlebysvenskaforsamling.fi eller genom att skriva in ”Gamlakarleby stadskyrka” som sökord på YouTube. 
De senaste veckorna har nästan 100 meter kabel dragits och två robotkameror installerats i Gamlakarleby stadskyrka. 
- Den fasta utrustningen förbättrar kvaliteten och funktionssäkerheten på de strömningar som sänds från kyrkan, säger samfällighetens fastighetschef Veli-Matti Raappana.

Karleby kyrkliga samfällighets gemensamma kyrkofullmäktige godkände i december i fjol anskaffningen av fast utrustning för strömning av gudstjänster och andra evenemang på webben. Nu är kamerorna installerade och testkörda i stadskyrkan. 

När antalet deltagare i gudstjänster och andra församlingstillfällen under pandemin begränsades gick församlingarna i snabb takt över till digitala lösningar. 
- Även om kvaliteten på strömningarna varierat, har den positiva responsen varit överraskande stor, och i samfälligheten räknar man med att strömningarna fortsätter som ett alternativ också efter pandemin, tillägger Raappana.

Mikko Mäki och Markku Jokela från Tuupa Records installerade den nya utrusningen i stadskyrkan. 
- Det medför alltid utmaningar när byggnaden är i betong. I Gamlakarleby stadskyrka fästes den ena robotkameran på läktaren, och det krävde 46,8 meter nätkabel, berättar Mikko Mäki. 
Sammanlagt drogs drygt hundra meter kabel som förmedlar bild, styrsignaler och ström.  Ljudet återges via kyrkans ljudåtergivning. 
När strömningarna från stadskyrkan är testade och inkörda, installeras motsvarande utrustning också i samfällighetens övriga kyrkor. 

Till stadskyrkans YouTube-konto

 

Fastighetschef Veli-Matti Raappana (t.v.) testade strömningarnas bildvinklar med Mikko Mäki.
Fastighetschef Veli-Matti Raappana (t.v.) testade strömningarnas bildvinklar med Mikko Mäki.

 

2022-02-23 13:46:00.0