Bulta!

En berättelse, som jag tycker mycket om, handlar om en flicka som var på stranden med sin morfar. Hon ville bygga ett stort och vackert slott, och hon började bygga torn och vallgravar. När hon var nästan klar, stötte hon på en stor sten. Hon fick inte bort den hur hon än försökte, och hon började gråta. 
Morfar tog henne i sin famn och frågade varför hon gråter. Flickan förklarade att hon inte får bort stenen. 
Morfar frågade: - Men varför använder du inte hela din styrka? 
Flickan sade gråtande, att det hade hon ju gjort. Men då sade morfar: - Nej, min vän, du bad inte mig om hjälp!

Du behöver inte heller kämpa i egen kraft när det är jobbigt. Jesus vill att du ber honom om hjälp. Det är först då som du använder hela din styrka. 
Du får bulta på dörren till Jesus, när du behöver hjälp. Du behöver inte knacka försiktigt, utan du får ropa: 
- Jesus, hjälp mig! 
Han finns alltid nära dig. Du får i bön lägga fram alla dina tankar, känslor, glädjeämnen och bekymmer inför honom. 
Annica Smeds. Han lyssnar på dig och ger dig den kraft du behöver!


Annica Smeds
församlingspastor 
Karleby svenska församling
annica.smeds@evl.fi

Jesus sade till lärjungarna: ”Tänk er att någon av er går till en vän mitt i natten och säger: ’Käre vän, låna mig tre bröd. En god vän som är på resa har kommit hem till mig, och jag har ingenting att bjuda på.’ Då kanske han där inne säger: ’Lämna mig i fred. Dörren är redan låst, och jag har barnen hos mig i sängen. Jag kan inte stiga upp och ge dig något.’ Men jag säger er: även om han inte stiger upp och ger honom något för vänskaps skull, så gör han det därför att den andre är så påträngande, och han ger honom allt vad han behöver. Därför säger jag er: Be, så skall ni få. Sök, så skall ni finna. Bulta, så skall dörren öppnas. Ty den som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas.
Finns det någon far ibland er som ger sin son en orm när han ber om en fisk eller ger honom en skorpion när han ber om ett ägg? Om nu redan ni, som är onda, förstår att ge era barn goda gåvor, skall då inte fadern i himlen ge helig ande åt dem som ber honom?”